День 14 (06,05)
Тема: Приготування простих напівфабрикатів із субпродуктів.
Домашнє завдання:
1. Приготувати прості напівфабрикати із субпродуктів.
2.
зробити 2 фотографії.
Напівфабрикати із субпродуктів — це вироби, попередньо підготовлені до термічної обробки.
Субпродукти надходять
охолодженими або замороженими, їх обробляють у птахоголинному або м’ясо-рибному
цеху. Морожені субпродукти розморожують на повітрі при температурі 15-16 С (їх
кладуть у лотки в один ряд), а мозок, рубці, нирки розморожують у воді.
Розморожені субпродукти швидко псуються, оскільки мають вологу поверхню і
можуть обсіменятися мікроорганізмами. Тому треба ретельно перевіряти їхню
якість, швидше обробляти і використовувати для приготування страв.
Голови яловичі, свинячі,
баранячі надходять обробленими. Залишки шерсті обсмалюють. Голови замочують у
холодній воді, обчищають ножем шкіру, а потім разом з нею зрізують м’якоть.
У голів, які надійшли з язиками і мозком, спочатку
вирізують язик, потім зрізують м’якоть зі шкірою, вирізують мозок. Для цього обережно
розрубують сікачем верхню кістку черепа. Якщо голови надійшли без шкіри, але з
губами, то губи зрізують і обсмалюють.
Ноги великої і малої худоби,
які надійшли із залишками шерсті, обсмалюють або обшпарюють, потім-зачищають,
промивають, розрубують уздовж на дві частини і замочують на 2-3 год у холодній
воді.
У телячих і свинячих
ніжках роблять надріз між копитами і зрізують м’якоть із шкірою, а кістки, що
залишилися, видаляють після варіння.
Шлунки (рубці) вивертають
внутрішнім боком назовні, вимочують у холодній воді протягом 8-12 год, періодично
міняючи воду. Після цього обшпарюють, зачищають слизисту оболонку і вимочують
до повного зникнення запаху, міняючи воду ще 2-3 рази. Перед варінням згортають
у вигляді рулету і перев’язують шпагатом.
Нирки яловичі вимочують у
холодній воді 2-3 год для видалення специфічного
і.і^аху. Баранячі, свинячі й телячі нирки не вимочують, їх тільки миють.
Язики зачищають від
забруднення ножем і ретельно промивають у холодній воді.
Серце і
легені добре промивають.
Вим’я розрізують на шматки масою 1-1,5 кг, промивають,
замочують у холодній воді на 5-6годин, великі судини вирізують.
Хвости баранячі і яловичі
розрубують на частини по хребцях, промивають замочують у холодній воді на 5-6 год.
Мозок замочують у холодній
воді на 1-2 год для набухання плівки, обережно
знімають плівку, не виймаючи мозок з води.
Печінку промивають у холодній
воді, відбивають плоским боком ножа, підрізують і знімають плівку, вирізують
внутрішні кровоносні судини і готують напівфабрикати.
Немає коментарів:
Дописати коментар