Урок № 8
Доброго ранку всім.
Сьогодні ми
продовжуємо тему: Виконання робіт із
виготовлення прісного тіста та напівфабрикатів з нього.
Тема
сьогоднішнього уроку: Приготування прісного тіста та формування виробів з
нього: млинчиків.
Як ви вже догадались
сьогодні своїх рідних ми пригощаємо млинцями з різними начинками. Солодкими та
солоними з сметаною та джемом, морозивом та варенням. Не забуваєм, що ми не канікулах,
а на дистанційному навчанні. Отож будьте здорові і навчайтесь на відмінно. А
для того щоб бути здоровим потрібен відпочинок і смачний обід. Поки. близькі зайняті своїми справами, кухні у
вашому розпорядженні ми будем готувати. Оцінювати нашу практичну частину будуть
ваші близькі і я. Я можу нажаль оціни зовнішній вигляд вас і вашої страви ,
смакові якості ваші близькі . А теоретичну як завжди тільки Я.
Домашнє завдання.
1 Повторюєте теоретичний
матеріал, який ви вивчили з спецтехнології.
2 Даєте відповіді на
запитання (запитання не переписуєте).
3 Складаєте технологічну
картку на млинцеве тісто та начинку. Згідно якої будете готувати. І як завжди
нагадую чим складніша страва тим вищий бал. В багатьох ресторанах подають:
ажурні, тройні, кольорові налисники, використовуючи для цього як кольорові
харчові барвники, так і натуральні (сік столового буряка, шпинату, вишень).
Налисники (млинчики) смажені (напівфабрикат, оболонка).
Проціджений розчин солі, цукру, сирі яйця змішують з частиною холодного молока
чи води (поло
вина норми), всипають просіяне
борошно, перемішують і збивають до утворення однорідної маси, потім вливають
цівкою решту молока або води, перемішують. Тісто проціджують.
Налисники
смажать на розігрітій і змащеній жиром сковороді діаметром 24-26 см . Налите тісто
обертанням сковороди розподіляють рівним шаром по всій поверхні завтовшки 1-2 мм і обсмажують. Якщо
налисники подають без начинки, їх обсмажують з обох боків, якщо з начинкою — з
одного боку. Налисники знімають і охолоджують.
Борошно
пшеничне — 416, молоко або вода — 1040, яйця — 83, цукор — 25, сіль — 8, маса
тіста — 1538, сало шпик — 20,8/20 (кулінарний жир або жир тваринний топлений
харчовий, олія — 16). Вихід — 1000.
Млинці з гречаного і пшеничного
борошна. Проціджені розчини солі й цукру з'єднують із розчиненими і процідженими дріжджами, вливають решту води,
підігрітої до температури 35-40 °С, додають пшеничне та гречане борошно, яйця і
перемішують до утворення однорідної маси, потім вводять розтоплений жир і знову
перемішують. Замішане тісто залишають у теплому місці (25-35 °С) на 3-4 год. У
процесі бродіння тісто перемішують. Щоб млинці були більш пористими, білки яєць
збивають і вводять наприкінці бродіння.
Млинці
випікають з обох боків на нагрітих чавунних сковородах, змащених жиром. Млинці
мають бути завтовшки не менш ніж 0,3
см , діаметром 15 см .
Подають
3 шт. на порцію з вершковим маслом або сметаною (медом, повидлом чи
оселедцем).
Борошно
пшеничне — 33, борошно гречане — 33, яйця — 10, цукор — З, маргарин столовий —
3, молоко або вода — 120, сіль — 1,5, маса тіста — 195, жир тваринний топлений
харчовий або олія — 4, або маргарин столовий — 5, маса смажених млинців — 150;
масло вершкове — 10 чи сметана — 20 (джем,
повидло — 20,2, мед — 15,2 або оселедець — 52). Вихід з маслом — 160, сметаною — 170, джемом, повидлом — 170,2,
медом — 165,2, оселедцем — 202.
Млинці
на кислому молоці. В кисле молоко (кефір) додають яйця, борошно, розчин
цукру, солі, добре вимішують і ставлять у тепле місце на 25-30 хв, потім
кладуть соду і перемішують.
Млинці
випікають з обох боків на змащених жиром нагрітих сковородах. Товщина млинців
повинна бути не менш ніж 3 см .
Відпускають млинці по
3 шт. на порцію з маслом вершковим або сметаною. Борошно пшеничне — 70, яйця —
5, кисле молоко (кефір) — 120, цукор — 5, сода — 0,5, сіль — 1,5, маса тіста —
195; маргарин столовий — 5, маса смажених
млинців — 150; масло вершкове — 10 або сметана — 20. В и х і д : з
маслом — 160, зі сметаною — 170.
Присканці (оладки) з яблуками. До просіяного борошна додають
проціджений розчин (у теплому молоці) дріжджів, цукор, сіль, вводять сирі яйця,
перемішують до утворення однорідної маси, додають обчищені й нарізані
скибочками яблука, ставлять у тепле місце і дають підійти. Готове тісто беруть
столовою ложкою, кладуть на сковороду з добре розігрітою олією і смажать до
готовності.
Перед
подаванням присканці посипають цукровою пудрою або поливають сметаною
(варенням, медом).
Борошно пшеничне — 68, молоко — 65, дріжджі — 2, яйця —
10, цукор — 2, яблука свіжі —
42/30, олія — 10, маса смажених присканців — 150, цукрова пудра — 10, сметана —
30, варення — 30, мед — 30. Вихід —
150/30 або 150/10.
Вимоги до якості:
Млинці — вироби круглої форми завтовшки 0,3 см , діаметром 15 см , добре пропечені,
политі маслом або сметаною. Смак у міру солоний, солодкуватий з кислинкою. Запах відповідає
смаженому дріжджовому тісту і жиру, на якому вони смажилися.
Присканці (оладки) — форма овальна або кругла, вироби 5-6 см завтовшки, добре пропечені, политі маслом,
сметаною, медом, варенням чи посилані цукровою пудрою. Смак ледь солодкуватий,
у міру солоний. Запах смаженого дріжджового тіста і масла, на якому вони
смажилися. Колір поверхні від золотисто-жовтого до світло-коричневого, на розрізі
— жовтий. Консистенція крупнопориста, м'яка, еластична (при натисканні утворюється
заглиблення, яке відразу вирівнюється).
Запитання до винченої
теми.
1.
Які інгредієнти входять до
млинцевого тіста?
2.
Товщина випечених млинчиків
не повинна перевищувати?
3.
Скільки шарів повинно бути
у «Пирогу з млинчиків»?
4.
Скільки хвилин запікають
«Пиріг з млинчиків» у жаровій шафі?
5.
При якій температурі
запікають «Пиріг з млинчиків»?
6.
Чи правильне твердження, що
яйце на 12 % складається з шкаралупи?
7.
Чи правильне твердження, що
при зберіганні яєць повітряна камера збільшується?
8.
Чи правильне твердження, що
до млинцевого тіста входять лише жовтки, а не яйце в цілому?
9.
Чи правильне твердження, що
млинцеве тісто після приготування повинно настоятись 20-30 хв?
10.
Чи правильне твердження, що
яєчний меланж – це висушена суміш білків та жовтків?
11.
Чи правильне твердження, що
з меланжу можна приготувати млинцеве тісто?
Бажаю вдалого дня і будьте здорові.
Немає коментарів:
Дописати коментар