понеділок, 27 квітня 2020 р.


День 1
В перший день виробничої практики ми ознайомлюємося з підприємством ресторанного господарства ПРГ, на якому маємо проходити практику. Оскільки  ми на дистанційному навчанні і не можемо це зробити, давайте пригадаємо, які є  ПРГ.
Заклади ресторанного господарства поділяються на типи. Тип закладу визначається за сукупністю загальних характерних ознак  торговельно-виробничої діяльності закладу ресторанного господарства до яких належать:
- асортимент продукції;
- рівень обслуговування;
- номенклатура наданих послуг;
- рівень матеріально-технічної бази.
До сфери ресторанного господарства належать такі типи закладів: ресторан, кафе, бар, буфет, закусочна, їдальня, кафетерій, фабрика-заготівельня, фабрика-кухня, домова кухня, ресторан за спеціальними замовленнями.
Заклад - це організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє або доготовлює, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, а також може організовувати дозвілля споживачів.
Ресторан - це заклад ресторанного господарства з різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і закупних товарів, високим рівнем обслуговування та комфорту в поєднанні з організацією відпочинку і дозвілля споживачів.
Ресторан за спеціальними замовленнями (кейтеринг) - заклад ресторанного господарства, призначений для приготування і постачання готової їжі та організації обслуговування за спеціальними замовленнями. Такі заклади можуть обслуговувати бенкети, ділові зустрічі, весілля та інші свята у залах, офісах, на природі тощо. Окремо виділяють також ресторан на замовлення, ресторан-їдальню, вагон-ресторан.
Ресторан-їдальня – це різновид ресторану, який організовує харчування в організаціях.
Кафе - підприємство харчування, яке пропонує гостям обмежений асортимент страв і напоїв, борошняних кондитерських виробів, кисломолочних продуктів у поєднанні з відпочинком і розвагами. У меню включаються гарячі напої (кава, чай, гарячий шоколад), холодні напої (кава глясе, молочні коктейлі), борошняні кондитерські і кулінарні вироби, гарячі страви. Кафе можуть бути повно сервісними або спеціалізованими. Розрізняють спеціалізовані кафе: кафе-кондитерська, кафе-морозиво, кафе-молочне, кафе-варенична, кафе-пельменна тощо.
Їдальня – підприємство харчування, яке виготовляє і реалізує продукцію переважно власного виробництва. Їдальні звичайно працюють у готелях першого класу, іноді - на курортах, на підприємствах, у навчальних закладах.
Кав’ярня – підприємство харчування з обмеженим асортиментом, яке спеціалізується на приготуванні кави.
Бар – це підприємство, яке обладнане барною стійкою і реалізує міні-алкогольні,слабоалкогольні і безалкогольні напої, закуски не складного приготування, борошняні кондитерські вироби і покупні товари.
Закусочна, шинок - заклади ресторанного господарства самообслуговування, де переважає асортимент гарячих і холодних закусок, страв нескладного приготування, призначений для швидкого обслуговування споживачів.
Розрізняють спеціалізовані закусочні: галушечна, кулішна, дерунна, сосисочна, млинцева, пиріжкова, чебуречна, піцерія тощо.
Буфет - заклад ресторанного господарства з обмеженим асортиментом готових страв і напоїв, розміщений у спеціально обладнаному приміщенні або у приміщеннях залізничного вокзалу, аеропортів тощо, де їжу споживають стоячи чи продають на винос.
  обмежений асортимент продукції, що прискорює процес обслуговування.
Фабрика-заготівельня - заклад ресторанного господарства, призначений для механізованого виробництва власної продукції та централізованого забезпечування нею інших закладів ресторанного господарства та об'єктів роздрібної торгівлі.
Фабрика-кухня - заклад ресторанного господарства, призначений для централізованого приготування і постачання готової продукції для споживання у різних місцях: в авіакомпаніях, пунктах "їжа на колесах", буфетах, закладах швидкого обслуговування тощо.
Домова кухня - заклад ресторанного господарства, призначений для виготовлення кулінарної продукції та продажу її домашнім господарствам. Цей заклад приймає від споживачів замовлення на кулінарну продукцію, булочні та борошняні кондитерські вироби, організовує консультації з питань приготування їжі та споживання її на місці.

Немає коментарів:

Дописати коментар