День 1
В перший день виробничої практики ми ознайомлюємося з підприємством
ресторанного господарства ПРГ, на якому маємо проходити практику. Оскільки ми на дистанційному навчанні і не можемо це
зробити, давайте пригадаємо, які є ПРГ.
Заклади ресторанного господарства
поділяються на типи. Тип закладу визначається за сукупністю загальних
характерних ознак торговельно-виробничої
діяльності закладу ресторанного господарства до яких належать:
- асортимент продукції;
- рівень обслуговування;
- номенклатура наданих послуг;
- рівень матеріально-технічної бази.
До сфери ресторанного
господарства належать такі типи закладів: ресторан, кафе, бар, буфет,
закусочна, їдальня, кафетерій, фабрика-заготівельня, фабрика-кухня, домова
кухня, ресторан за спеціальними замовленнями.
Заклад - це
організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка
здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє або доготовлює, продає і
організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, а
також може організовувати дозвілля споживачів.
Ресторан - це заклад ресторанного господарства з різноманітним
асортиментом продукції власного виробництва і закупних товарів, високим рівнем
обслуговування та комфорту в поєднанні з організацією відпочинку і дозвілля
споживачів.
Ресторан за спеціальними
замовленнями (кейтеринг) - заклад ресторанного
господарства, призначений для приготування і постачання готової їжі та
організації обслуговування за спеціальними замовленнями. Такі заклади можуть
обслуговувати бенкети, ділові зустрічі, весілля та інші свята у залах, офісах,
на природі тощо. Окремо виділяють також ресторан на замовлення,
ресторан-їдальню, вагон-ресторан.
Ресторан-їдальня – це різновид ресторану, який організовує харчування в організаціях.
Кафе - підприємство харчування, яке пропонує гостям обмежений асортимент страв і
напоїв, борошняних кондитерських виробів, кисломолочних продуктів у поєднанні з
відпочинком і розвагами. У меню включаються гарячі напої (кава, чай, гарячий
шоколад), холодні напої (кава глясе, молочні коктейлі), борошняні кондитерські
і кулінарні вироби, гарячі страви. Кафе
можуть бути повно сервісними або спеціалізованими. Розрізняють спеціалізовані
кафе: кафе-кондитерська, кафе-морозиво, кафе-молочне, кафе-варенична,
кафе-пельменна тощо.
Їдальня – підприємство харчування, яке виготовляє і реалізує продукцію переважно
власного виробництва. Їдальні звичайно працюють у готелях першого класу, іноді
- на курортах, на підприємствах, у навчальних закладах.
Кав’ярня – підприємство харчування з обмеженим
асортиментом, яке спеціалізується на приготуванні кави.
Бар – це підприємство, яке обладнане барною стійкою і
реалізує міні-алкогольні,слабоалкогольні і безалкогольні напої, закуски не
складного приготування, борошняні кондитерські вироби і покупні товари.
Закусочна, шинок - заклади ресторанного господарства самообслуговування, де
переважає асортимент гарячих і холодних закусок, страв нескладного
приготування, призначений для швидкого обслуговування споживачів.
Розрізняють спеціалізовані
закусочні: галушечна, кулішна, дерунна, сосисочна, млинцева, пиріжкова,
чебуречна, піцерія тощо.
Буфет - заклад ресторанного господарства з обмеженим
асортиментом готових страв і напоїв, розміщений у спеціально обладнаному
приміщенні або у приміщеннях залізничного вокзалу, аеропортів тощо, де їжу
споживають стоячи чи продають на винос.
обмежений асортимент продукції, що прискорює процес
обслуговування.
Фабрика-заготівельня - заклад ресторанного господарства, призначений для
механізованого виробництва власної продукції та централізованого забезпечування
нею інших закладів ресторанного господарства та об'єктів роздрібної торгівлі.
Фабрика-кухня - заклад ресторанного господарства, призначений для
централізованого приготування і постачання готової продукції для споживання у
різних місцях: в авіакомпаніях, пунктах "їжа на колесах", буфетах,
закладах швидкого обслуговування тощо.
Домова кухня - заклад ресторанного господарства, призначений для виготовлення
кулінарної продукції та продажу її домашнім господарствам. Цей заклад приймає
від споживачів замовлення на кулінарну продукцію, булочні та борошняні
кондитерські вироби, організовує консультації з питань приготування їжі та
споживання її на місці.
Немає коментарів:
Дописати коментар