Урок 4
Доброго ранку всім.
Сьогодні ми починаємо нову тему: Виконання робіт із виготовлення прісного тіста та
напівфабрикатів з нього. Це остання тема в цьому навчальному році. Від неї залежить оцінка за семестр
і за рік з виробничого навчання (виробнича
практика іде як окремий предмет).
Отож тема сьогоднішнього уроку: Приготування прісного тіста та формування
виробів з нього: вареників з різними солоними начинками, їх відпуск.
Тісто для вареників роблять п’ятьма способами:
Тісто для вареників з пшеничного
борошна (прісне). Пшеничне борошно просіюють, насипають гіркою,
посередині роблять заглиблення, в яке вливають
холодну воду, проціджений розчин солі і
цукру, додають сирі збиті яйця і замішують круте тісто. Тісто місять доти, доки
воно не набуде однорідної консистенції (готове тісто відстає від рук і стінок
посуду). Після натискання пальцем на його поверхню ямочка вирівнюється. Тісто
залишають на 30-40 хв, накривши серветкою або кришкою, для набухання клейковини
і надання йому еластичності.
Борошно пшеничне — 695,
яйця — 53, вода — 270, сіль — 12. Вихід-
1000.
Тісто для вареників з гречаного і пшеничного борошна. Замішують тісто так, як
описано у попередній рецептурі.
Борошно гречане — 360,
борошно пшеничне — 360, вода — 285, цукор — 25, яйця — 57, сіль — 12. Вихід
— 1000.
Тісто для
вареників по-домашньому (содове). Сметану, сирі яйця перемішують і вводять у
просіяне борошно, додають проціджений розчин солі, соду і замішують тісто до
однорідної консистенції.
Борошно
пшеничне — 700 (у тому числі на підпил — 10), яйця — 85, сметана — 225, сода питна — 2,
сіль — 12. Вихід — 1000.
Тісто для вареників по подільському. У
просіяне борошно додають молоко, кефір, сирі яйця, розчин солі і замішують тісто.
Борошно пшеничне — 695,
яйця — 105, молоко — 105, кефір жирний — 695, сіль - 12. Вихід
- 1000.
Тісто для вареників дріжджове. У
посуд вливають воду, підігріту до температури 35-40 °С, попередньо розведені і
проціджені дріжджі, цукор, сіль, вводять сирі яйця, додають просіяне борошно і
все перемішують до однорідної консистенції. Посуд закривають кришкою і ставлять
на 3-4 год для бродіння в тепле місце (температура 35-40 °С). Коли тісто
збільшиться в об'ємі у 1,5 раза, роблять обминку 1-2 хв і знову залишають для
бродіння, в процесі якого тісто обминають ще 1-2 рази. Тісто, приготовлене з
борошна з слабкою клейковиною, обминають один раз. Борошно пшеничне — 675, яйця
— 38, дріжджі — 20, цукор — 20, вода — 300, сіль-10. Вихід
-1000.
Способи формування вареників. Вареники
можна формувати різними способами:
—
Тісто розкачують завтовшки 1-1,5 мм , потім з нього
вирізають варениці за допомогою виїмки, посередині варениці кладуть начинку,
краї зліплюють. При цьому способі залишається багато тіста, яке швидко висихає
і його знову треба переробляти.
—
Тісто розробляють на валик діаметром 2-3 см , ріжуть його на шматочки,
кожен обкачують у борошні і розкачують варениці до товщини 1-1,5 мм , потім формують
вареники так само, як описано вище.
—
Тісто розкачують завтовшки 1-1,5 мм , ріжуть на смужки,
потім на квадратики розміром 5x5 см.
Начинку кладуть посередині квадратика і зліплюють два протилежні кінці у
трикутник.
— Тісто розкачують у вигляді
прямокутника завтовшки 1-1,5
мм , завширшки 10 см . На одну половину тіста на відстані 1 см від краю викладають
начинку по всій довжині прямокутника на 6-7 см одна від одної. Краї змащують яйцем,
накривають начинку другою половиною тіста і виїмкою вирізають вареники. Обрізки
тіста з'єднують і повторно розкачують.
Домашнє завдання:
1.скласти технологічну карточку (бажано на комп’ютері) і приготувати один
із виді вареників. При оцінювані враховується вид тіста, та способи формування.
2. Дати відповідь на питання.
1.
З якого боку електричного устаткування
повинен бути розміщений діелектричний килимок?
2.
Як відкривають кришку каструлі при варінні?
3.
Як закладають продукти в рідину для
варіння?
4.
Як закладають продукти в сковорідку під
час смаження?
5.
Як правильно зняти гарячу каструлю з
рідиною з плити?
6.
За допомогою чого виймають зварені
вареники із окропу?
7.
Яку начинку можна
використовувати для вареників?
3.Зробити 2 фотографії.
Немає коментарів:
Дописати коментар