Урок № 7
Доброго ранку всім.
Сьогодні ми продовжуємо тему: Виконання робіт із виготовлення прісного тіста та
напівфабрикатів з нього.
Тема сьогоднішнього уроку: Приготування
прісного тіста та формування виробів з нього: локшини, їх відпуск.
Локшина домашня
Просіяне пшеничне борошно вищого сорту насипають гіркою
на стіл з дерев’яною кришкою, посередині роблять заглиблення, в яке наливають холодну воду з розчиненими у ній
сіллю і яйцями. Замішу ють круте тісто, витримують його 20—30 хв. Потім готове
тісто кладуть на стіл, посипаний борошном, і розкачують шаром 1—1,5 мм завтовш
ки. Пересипані борошном шари тіста злегка підсушують на повітрі, складають у
3—4 шари і нарізають на смужки 35—45 мм завширшки, а потім упоперек соломкою
3—4 мм завширшки.
Локшину розсипають шаром 1 см і висушують
при температурі 40— 50°С. Використовують локшину домашню для приготування
перших страв і гарнірів.
Рецепт локшини з заварного тіста
Багатьох
лякає трудомісткий процес розкочування локшини. Але завдання можна спростити.
Для цього тісто готується без яєць, за допомогою заварювання з додаванням
рослинної олії.
Таке тісто розкочується легко, не липне до рук, ні до
столу, ні до качалку і навіть не вимагає борошняний присипки.
Склад продуктів:
·
350 г борошна;
·
180 мл окропу;
·
3 ст. л. рослинної олії;
·
чайна ложка солі.
Готується локшина так:
·
Закип’ятіть воду і додайте в неї масло.
·
Починайте вливати гарячу воду в муку і перемішувати спочатку
ложкою, а потім, коли буде не так гаряче, рукою.
·
Через 15 хвилин можна приступати до розкочування тіста і нарізки
локшини.
·
Після цього слід підсушити її і використовувати за призначенням.
Креветки ідеально поєднуються з яєчною
локшиною, особливо, якщо все це здобрюється ніжним вершково-томатним соусом.
Таке блюдо можна готувати як у звичайні дні, так і до святкової вечері.
Необхідні інгредієнти:
·
400 г
яєчної локшини
·
800 г
заморожених креветок
·
Вершки 20%
— 250 г
·
2 ложки
томатної пасти
·
Зелень
·
2 ложки
вершкового масла
·
Сіль
Спосіб приготування:
Кип'ятимо
воду, заливаємо нею креветки на 5 хвилин. Воду зливаємо, креветки чистимо.
Відварюємо локшину в підсоленій воді, потім відкидаємо на друшляк,
прополіскуємо. Половину вершків наливаємо в каструльку, ставимо на вогонь.
Додаємо сіль і томатну пасту. Перемішуємо, додаємо рубану зелень. Потім
вливаємо решту вершків, перемішуємо. Після закипання вогонь вимикаємо,
накриваємо соус кришкою. Каструлю з локшиною ставимо на помірний вогонь,
вливаємо 2 ложки топленого вершкового масла. Все як слід перемішуємо, через 3
хвилини знімаємо з вогню, накриваємо кришкою. У сковороді розігріваємо олію,
викладаємо всі креветки. Обсмажуємо 3-4 хвилини, періодично помішуємо. Знімаємо
сковороду з вогню, накриваємо кришкою. Соус перед подачею перемішуємо. Подаємо
блюдо так: спочатку викладаємо на тарілку локшину, зверху трохи креветок і
заливаємо все вершковим соусом.
«Татарський суп
або лагман»
Інгредієнти:
·
М’ясо (краще яловичина) —
80 г
·
Локшина (на Ваш смак) —
200-300 г
·
Морква, цибуля — по 1 шт.
·
Червоний, жовтий солодкий перець — по 1 шт.
·
Кілька картоплин
·
0,5 кг помідорів
·
250 г дайкона
·
4 столові ложки рослинної
олії
·
100-200 г стручкової
квасолі
·
Спеції, сіль, зелень
Рецепт приготування:
У казанку або глибокій каструлі підігрійте
масло, обсмажте в ньому порізане на невеликі шматочки м’ясо. Накрийте сковороду
кришкою, протушкуйте яловичину протягом години на слабкому вогні. М’ясо має
придбати м’якість і стати рівномірно коричневим з усіх боків.
Очищену цибулю треба нарізати кубиками,
додайте в сковороду та смажте інгредієнти 2-3 хвилини. Очищену моркву
подрібніть соломкою, додайте до м’яса.
Почистіть перець, вийнявши насіння, наріжте
невеликими кубиками. Додайте його в ємність з блюдом. Продовжуйте обсмажувати
лагман, постійно помішуючи вміст казана.
Очищений дайкон поріжте маленькими кубиками,
додайте в ємність до м’яса і овочів. Очистіть, поріжте картоплю, відправте до
лагману.
Відріжте кінчики квасолі і розріжте стручки
на кілька частин, після чого відправте разом з подрібненими помідорами в казан.
Приправте блюдо і обсмажуйте все разом ще 5 хвилин.
Долийте води до краю казана або каструлі,
додайте вогонь. Коли рідина закипить, приправте лагман, потім знову зменшіть
вогонь і варіть блюдо 30-40 хвилин, поки дайкон і картопля не стануть м’якими.
Окремо зваріть локшину (можете
використовувати мультиварку), розкладіть її по тарілках і залийте лагманом. Блюдо можете посипати свіжою зеленню.
Домашнє завдання:
1. Скласти технологічну карточку (бажано на комп’ютері) і приготувати
один із видів локшини.
2.Зробити 2 фотографії.
3 Тест (перевірка теоретичних знань)
1. Яку рідину використовують для приготування локшини домашньої?
а) молоко
б) кефір
в) вода
2. На який час залишають тісто для набухання клейковини?
а) 10-15 хв
б) 20-30 хв
в) 40-50 хв
3. Яка товщина локшини?
б) 1-1,5 мм
в) 2- 3 мм
4. Яка ширина локшини?
а) 2-3 мм
б) 3-4 мм
в) 4-5 мм
5. Яка довжина локшини?
а) 20-25мм
б) 30-40мм
в) 35-45мм
6. Який продукт не використовують для приготування тіста для локшини?
а) яйця
б) сіль
в) сода
7. В якому цеху готують локшину?
а) гарячий цех соусне відділення
б) гарячий цех супове відділення
в) цех борошняних виробів
1-в; 2-б; 3-б; 4-б; 5-а; 6-в; 7-в.
ВідповістиВидалити