субота, 11 квітня 2020 р.


Урок № 7
Доброго ранку всім.
 Сьогодні ми продовжуємо тему: Виконання робіт із виготовлення прісного тіста та напівфабрикатів з нього.
    Тема сьогоднішнього уроку: Приготування прісного тіста та формування виробів з нього: локшини, їх відпуск.
Локшина домашня
Просіяне пшеничне борошно вищого сорту насипають гіркою на стіл з дерев’яною кришкою, посередині роблять заглиблення, в яке  наливають холодну воду з розчиненими у ній сіллю і яйцями. Замішу ють круте тісто, витримують його 20—30 хв. Потім готове тісто кладуть на стіл, посипаний борошном, і розкачують шаром 1—1,5 мм завтовш ки. Пересипані борошном шари тіста злегка підсушують на повітрі, складають у 3—4 шари і нарізають на смужки 35—45 мм завширшки, а потім упоперек соломкою 3—4 мм завширшки.
Локшину розсипають шаром 1 см і висушують при температурі 40— 50°С. Використовують локшину домашню для приготування перших страв і гарнірів.
Рецепт локшини з заварного тіста
Багатьох лякає трудомісткий процес розкочування локшини. Але завдання можна спростити. Для цього тісто готується без яєць, за допомогою заварювання з додаванням рослинної олії.
Таке тісто розкочується легко, не липне до рук, ні до столу, ні до качалку і навіть не вимагає борошняний присипки.

Склад продуктів:

·         350 г борошна;
·         180 мл окропу;
·         3 ст. л. рослинної олії;
·         чайна ложка солі.

Готується локшина так:

·         Закип’ятіть воду і додайте в неї масло.
·         Починайте вливати гарячу воду в муку і перемішувати спочатку ложкою, а потім, коли буде не так гаряче, рукою.
·         Через 15 хвилин можна приступати до розкочування тіста і нарізки локшини.
·         Після цього слід підсушити її і використовувати за призначенням.
 «Яєчна локшина з креветками у вершковому соусі»
Креветки ідеально поєднуються з яєчною локшиною, особливо, якщо все це здобрюється ніжним вершково-томатним соусом. Таке блюдо можна готувати як у звичайні дні, так і до святкової вечері.
Необхідні інгредієнти:
·         400 г яєчної локшини
·         800 г заморожених креветок
·         Вершки 20% — 250 г
·         2 ложки томатної пасти
·         Зелень
·         2 ложки вершкового масла
·         Сіль
Спосіб приготування:
Кип'ятимо воду, заливаємо нею креветки на 5 хвилин. Воду зливаємо, креветки чистимо. Відварюємо локшину в підсоленій воді, потім відкидаємо на друшляк, прополіскуємо. Половину вершків наливаємо в каструльку, ставимо на вогонь. Додаємо сіль і томатну пасту. Перемішуємо, додаємо рубану зелень. Потім вливаємо решту вершків, перемішуємо. Після закипання вогонь вимикаємо, накриваємо соус кришкою. Каструлю з локшиною ставимо на помірний вогонь, вливаємо 2 ложки топленого вершкового масла. Все як слід перемішуємо, через 3 хвилини знімаємо з вогню, накриваємо кришкою. У сковороді розігріваємо олію, викладаємо всі креветки. Обсмажуємо 3-4 хвилини, періодично помішуємо. Знімаємо сковороду з вогню, накриваємо кришкою. Соус перед подачею перемішуємо. Подаємо блюдо так: спочатку викладаємо на тарілку локшину, зверху трохи креветок і заливаємо все вершковим соусом.
«Татарський суп або лагман»
Інгредієнти:
·         М’ясо (краще яловичина) — 80 г
·         Локшина (на Ваш смак) — 200-300 г
·         Морква, цибуля — по 1 шт.
·         Червоний, жовтий солодкий перець — по 1 шт.
·         Кілька картоплин
·         0,5 кг помідорів
·         250 г дайкона
·         4 столові ложки рослинної олії
·         100-200 г стручкової квасолі
·         Спеції, сіль, зелень
Рецепт приготування:
У казанку або глибокій каструлі підігрійте масло, обсмажте в ньому порізане на невеликі шматочки м’ясо. Накрийте сковороду кришкою, протушкуйте яловичину протягом години на слабкому вогні. М’ясо має придбати м’якість і стати рівномірно коричневим з усіх боків.
Очищену цибулю треба нарізати кубиками, додайте в сковороду та смажте інгредієнти 2-3 хвилини. Очищену моркву подрібніть соломкою, додайте до м’яса.
Почистіть перець, вийнявши насіння, наріжте невеликими кубиками. Додайте його в ємність з блюдом. Продовжуйте обсмажувати лагман, постійно помішуючи вміст казана.
Очищений дайкон поріжте маленькими кубиками, додайте в ємність до м’яса і овочів. Очистіть, поріжте картоплю, відправте до лагману.
Відріжте кінчики квасолі і розріжте стручки на кілька частин, після чого відправте разом з подрібненими помідорами в казан. Приправте блюдо і обсмажуйте все разом ще 5 хвилин.
Долийте води до краю казана або каструлі, додайте вогонь. Коли рідина закипить, приправте лагман, потім знову зменшіть вогонь і варіть блюдо 30-40 хвилин, поки дайкон і картопля не стануть м’якими.
Окремо зваріть локшину (можете використовувати мультиварку), розкладіть її по тарілках і залийте лагманом. Блюдо можете посипати свіжою зеленню. 

Домашнє завдання:
1. Скласти технологічну карточку (бажано на комп’ютері) і приготувати один із видів локшини.
2.Зробити 2  фотографії.

Тест (перевірка теоретичних знань)
1. Яку рідину використовують для приготування локшини домашньої?
а) молоко
б) кефір
в) вода
2. На який час залишають тісто для набухання клейковини?
а) 10-15 хв

б) 20-30 хв
в) 40-50 хв
3. Яка товщина локшини?
б) 1-1,5 мм
в) 2- 3 мм

4. Яка ширина локшини?
а) 2-3 мм
б) 3-4 мм
в) 4-5 мм
5. Яка довжина локшини?
а) 20-25мм
б) 30-40мм
в) 35-45мм
6.  Який продукт не використовують для приготування тіста для локшини?
а) яйця
б) сіль
в) сода
7.  В якому цеху готують локшину?
а) гарячий цех соусне відділення
б) гарячий цех супове відділення
в) цех борошняних  виробів

1 коментар: